medicinale paddenstoelen
© Timothy Dykes
Waarom je elke dag aan de paddenstoelen zou moeten

Je kunt gerust elke dag aan de shrooms, hoor. Ze helpen je relaxen, peppen je op, of geven een productieve schop onder je kont. De magie van de paddenstoel zit ‘m niet in het trippen. In veel culturen staan ‘functionele paddenstoelen’ al eeuwenlang op het menu. Even voor de duidelijkheid: dit zijn dus niet de magic mushrooms waarvan je gaat spacen. 

We hebben het niet over witte champignons of portobello’s. Wel over reishi, chaga, cordiceps en lion’s mane, turkey tail, shiitake en enokitake. Deze behoren tot de adaptogene paddenstoelen; de stresskillers. Hun magie voltrekt zich op celniveau, het zijn geen pleisters op symptomen. Onderzoekers zien de beste resultaten bij dagelijks gebruik over een lange periode.

In principe beïnvloeden alle medicinale paddenstoelen je verteringsstelsel, immuunsysteem en energie positief. Specifieke mushrooms hebben ook weer bijzondere talenten; dit zijn heel gezonde instapmodellen.

Voor je slaap

Reishi is de queen onder de mushrooms. Dit is de opper-healer. Volgens onderzoekers, is Reishi is hét antwoord bij (chronisch) slaaptekort, en alle ellende van dien – slecht humeur, pijnlijke gewrichten, obesitas en in het ergste geval zelfs kanker.

Reishi is een natuurlijke adaptogeen. Ze helpt je chillen en relaxen voor het slapen gaan. Vergeet dus die slaappillen, en neem reishi in kleine dosis. Onderzoek wijst uit dat het de slaapcycli activeert. Doordat reishi je zenuwtelsel tot rust brengt, worden je slaappatronen weer normaal.

Voor je huid

Shiitake heeft een hoop anti-oxidante eigenschappen, en die geven je huid een glow, blijkt uit onderzoek. Chaga zit vol met de anti-oxidant melanine. Het tovert de teint op je huid, maar het beschermt en regenereert ook DNA. Voor je huid betekent dat minder (ouderdoms)vlekjes en een zachtere huid, voor je haar minder zonschade.

Het is niet alleen een natuurlijk anti-aging middeltje, maar helpt ook goed bij eczeem. In reishi zit daarnaast het stofje ganoderic acid, wat onder andere hooikoorts draaglijk maakt. De funghi enokitake houdt je huid jong, omdat het vrije radicalen buiten de deur weet te houden. Daaraan is je huid elke dag blootgesteld (luchtvervuiling, zon etc).

Voor je mood

Reishi is een adaptogeen, en alle adaptogenen hebben stressverlagende eigenschappen. Dat werkt zo: reishi is enorm bitter, omdat-ie vol zit met triterpenes – een chemische stofje dat de lever stimuleert. En een lever in topconditie is een uitstekend wapen tegen angst en depressie.

In de traditionele Chinese geneeskunde vinden we nog een mooi karaktertrekje van reishi; in theevorm beïnvloedt reishi de spirituele energie van het lichaam (Shen). Als je Shen in balans is, kun je helderder nadenken en betere beslissingen maken. Appen naar je ex? Niet als je op de reishi zit dus.

Ook chaga helpt je mood upliften. Als je stress ervaart, reageert je lichaam daar natuurlijk ook op. Het is minder goed in staat om gifstoffen af te scheiden, je metabolisme raakt uit balans en je immuunsysteem slaat op tilt. Dat zorgt voor allerlei ontstekingen. Chaga is daarbij het perfecte medicijn, omdat het ontstekingen remt, maar je immuunsysteem niet teveel indamt. Wel zo handig als je kou vat.

Appen naar je ex? Niet als je op de reishi zit dus.

Voor je productiviteit

Laat je bakkie staan en ga voor een mushroom koffie. Deze bevat net zo veel cafeïne, maar door toevoeging van lion’s mane en chaga is-ie beter voor je focus én immuunsysteen.

Cordyceps gaan vermoeidheid tegen en kunnen je prestaties verbeteren. Of je nou sport als een atleet of gewoon meer energie wilt, cordyceps heeft je rug.

Heb je een deadline? No stress, neem wat lion’s mane en je gaat bossen. Deze paddenstoel geeft je de focus, het geheugen en reactief vermogen om die klus te klaren. In deze ‘koffie’ zit het goedje.

Waar krijg je die magische paddenstoelen?

Dit is geen advertorial by the way, maar je wilt natuurlijk wel weten waar je moet beginnen met shroomen, dus delen we graag wat we tot nu toe zelf tegenkwamen. Bij superfoods.nl vonden we een aantal paddenstoelenproducten, zoals Reishi koffie en meer. Dit zijn allemaal producten van het Fins-Amerikaanse Four Sigmatic, dé webshop op dit gebied.

Ook bij veel eco-supermarkten kun je tussen de koffie alternatieven al shroomdrankjes vinden. Bij de Natuurwinkel vonden we de Mushroom latte (is lekkerder dan je zou verwachten). En bij smartshops als Kokopelli in Amsterdam krijg je reishi en lion’s mane in druppelvorm. Ook zijn er paddenstoelen-supplementen te vinden. Hebben jullie nog tips? Deel ze in de comments!

Wat denken jullie, zijn medicinale paddenstoelen hét volgende grote ding in health?

Geen reactie's

Geef een reactie