Waarom ik mijn placenta at

Geschreven door Shinta Lempers

30 Apr, 2019

Mijn vader begroef de moederkoek van mijn geboorte onder een boom en kerfde mijn naam in de stam. Ik twijfelde. Was de placenta echt zo bijzonder, of m’n vader gewoon gek? Beide bleken waar. En toch heb ik inmiddels mijn vader’s actie ruim overtroffen. Dit is waarom ik mijn baby’s placenta at en waarom ik elke moeder aanraad hetzelfde te doen. 

Er gaan een hoop verhalen rond over de placenta. Zo wist ik dat katten ‘m na de bevalling opeten. En dat-ie in de beauty-industrie terechtkomt als je ‘m in het ziekenhuis weg laat gooien. Ik ontdekte dat sommige ouders ervoor kiezen om de placenta en de pasgeboren baby pas te scheiden na een week. Ook las ik dat er topsporters zijn die placenta-injecties krijgen. Dat je je moederkoek kunt verkopen aan mensen die grof geld ervoor over hebben om ‘m op te eten. En dat de Kardashians hun placenta’s lieten incapsuleren. Waarom dit allemaal zo is wist ik niet, maar toen ik het ontdekte was ik ook om.

 

Bijzonder orgaan

De placenta is een bijzonder orgaan. Het is een integraal onderdeel van de zwangerschap en voorziet de baby van een continue stroom zuurstof, vitaminen en andere voedzame stofjes. Maar ook na de geboorte heb je er nog iets aan. Onderzoekers ontdekten namelijk dat de placenta een hoop herstellende eigenschappen bezit. Dat wisten ancient volkeren al langer. Al sinds de 16e eeuw wordt de placenta in landen als China, India en Korea aangewend om vrouwen postnataal te ondersteunen. En zo’n 4000 diersoorten, waaronder veel primaten, maken er ook een gewoonte van om het orgaan op te eten na de bevalling.

Non-profit organisatie Placenta Remedies Network geeft inzicht in de wetenschappelijke grondslag voor placenta medicijnen. In dit artikel lees je in welke culturen de placenta al sinds oudsher wordt geconsumeerd en welke voordelen onderzocht en bewezen zijn.
 

Waarom zou je je placenta eten? Redenen genoeg:

– Na de geboorte verlies je zo’n tien tot twintig procent van je bloedgehalte. Dat komt door de baarmoederwond die achterblijft nadat de placenta loslaat. De moederkoek vult die tekorten aan.

– De placenta bevat essentiële vetten, proteïnen, een shitload aan ijzer en wond-helende hormonen.

– Last van haarverlies? Waarschijnlijk niet als je je placenta eet. Bepaalde bio-actieve componenten en aminozuren stimuleren haargroei, blijkt uit dit onderzoek.

– De moederkoek is een natuurlijk medicijn. Het onderdrukt symptomen niet, maar stimuleert je zelfgenezend vermogen.

– De placenta ‘maakt slapende cellen in je lijf wakker’, die de groei en het functioneren van bestaande weefsels stimuleert en beschadigde cellen regenereert en repareert.

– ‘Placentatherapie’ is niet vervangbaar door vitaminen, mineralen of conventionele natuurlijke remedies. Het biedt de exacte componenten die nodig zijn om beschadigd weefsel te helen.

– Veel moeders die hun placenta consumeerden geven aan dat ze snel herstelden na de bevalling, en zich emotioneel, fysiek en mentaal sterk in balans voelden. Geen depressieve gevoelens, kraamtranen of oververmoeidheid maar kracht, balans en een fit gevoel.

– Moeders die bij hun eerste kindje geen placentapillen hadden geslikt, gaven aan dat hun herstel bij de tweede niet te vergelijken was.

 

Placenta incapsuleren
Mijn placenta

 

De vergeten chakra

Ik keek op YouTube talloze videos van moeders die hun ervaringen deelden, en werd steeds nieuwsgieriger. Was het mogelijk om het moederschap fit in te gaan, zonder het bekende lichamelijk en mentaal verval? Toen ik het boek Placenta – The Forgotten Chakra, van de roemrijke doula Robin Lim onder ogen kwam, groeide mijn interesse nog meer. Was dit orgaan eigenlijk een chakra, met levensenergie en met een diepe spirituele betekenis? Het voelde ineens oneerbiedig om ‘m niet op een bepaalde manier te eren. Daarnaast realiseerde ik dit: farmaceutische bedrijven gebruiken gedoneerde, van mensen afkomstige, placenta’s om onderzoek te doen en nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor allerlei ziektes. Waarom zouden wij ze dan in godsnaam niet aanwenden voor onze eigen heling na de bevalling? Juistem.

 

”Zelf een stuk afsnijden en dat rauw opeten hoeft echt niet meer tegenwoordig.”

 

Manieren om je placenta te consumeren

Als je besluit dat je je placenta wilt consumeren, kun je kiezen voor verschillende vormen. Zelf een stuk afsnijden en dat rauw opeten hoeft echt niet meer tegenwoordig. Je kunt de placenta op verschillende wijzen verwerken voor je ’m eet.

– Incapsuleren, zodat je placentapillen krijgt.

– In een smoothie verwerken.

– Homeopathische korrels ervan laten maken.

– Een tinctuur ervan laten trekken. Vaak is zo’n tinctuur additioneel. Het fijne hieraan is dat je deze aan je baby kunt geven als hij of zij later ziek is.

 

Placentapillen

Ik koos voor placentapillen. Een smoothie zag ik niet zitten, al schijn je niets van de placenta te proeven. Pillen slikte ik toch al, dus deze vorm voelde het normaalst.

Mijn placenta werd een paar uur na thuiskomst al opgehaald door de doula, en een dag later stond ze voor de deur. In haar handen had ze het bakje vol capsules, een print van de placenta en een bos bloemen (de schat). Ze stuurde me ook een foto van het orgaan, voor ze ermee aan de haal ging, en zei erbij: het is echt de tree of life, ‘kijk maar’. Ik stond versteld; het was echt zo.

 

Even slikken

Ik slikte de pillen vanaf de eerste dag na de bevalling elke dag, en soms twee keer per dag. Ik nam er dan twee per keer, en slikte ze met mijn neus dicht. Ze roken namelijk naar oud bloed en zo smaakten ze ook. Na het slikken van de pillen krijg je vrij snel een enorme energie-optetter. Iedereen reageert daar anders op. De een danst door het huis, de ander krijgt enorme hoofdpijn. Ik had nergens last van.

 

Placenta pillen
Mijn placenta pillen

 

”Bij het ijzerprikken (na 6 weken) bleek ik een hoger ijzergehalte te meten dan voor de zwangerschap.”

 

Mijn ervaring

Voor mij was het de eerste bevalling en de eerste keer placentapillen, dus ik weet niet hoe mijn herstel zonder de pillen was geweest. Daarnaast heb ik postpartum a whole lot ondernomen om goed te herstellen, dus er zijn andere variabelen in het spel. Toch durf ik wel te zeggen dat de placentapillen mijn herstel bevorderd hebben. Enkele indicaties daarvoor waren:

– De verloskundigen waren bij elk bezoek onder de indruk van mijn lichamelijke herstel en mentale veerkracht.

– Ik voelde me enorm energiek.

– Ik had geen last van kraamtranen.

– Ik verloor na twee weken nauwelijks nog bloed.

– Bij het ijzerprikken (na 6 weken) bleek ik een hoger ijzergehalte te meten dan voor de zwangerschap. Ik ging van 7.1 naar 8.6.

– Mentaal had ik geen klachten, en fysiek ook zeer weinig.

– Ik heb geen haarverlies waargenomen.

 

Waar moet je zijn, wat kost het je?

Wil je ook je placenta laten incapsuleren? Doula’s weten vaak waar je terecht kan. Ken je geen doula? Googel dan op ‘placenta incapsuleren + woonplaats’ en kijk of er iemand in de buurt woont die het voor je kan doen. Kom je er niet uit? Comment dan onder het artikel. Ik doe een oproepje voor je of deel mijn contacten met je.

De kosten zijn ongeveer 180 euro voor het incapsuleren. De korrels kosten minder en worden in Duitsland gemaakt. Mijn eigen doula liet ze daar maken voor 80 euro. Ik wist op dat moment nog niet dat deze methode ook bestaat. Een smoothie laten maken van (een stukje van) de placenta kost vaak zo’n drie tientjes, en een additionele tinctuur is ook ongeveer 30 euro.

Neem je de pillen of een smoothie, dan kan ik je ten zeerste aanraden om ook een tinctuur te laten maken. Robin Lim schrijft in haar boek dat de placenta genetisch identitiek is aan de baby. Dat is heel bijzonder, want zelfs de genen van de ouders verschillen met die van het kind. Met een tinctuur of homeopatische korrels heb je altijd een natuurlijk medicijn voor je baby in huis. Mocht je kind later ziek worden, dan kan de tinctuur z’n immuunsysteem een boost geven. Of ga je voor een homeopatisch vaccinatietraject, dan kun je de korrels ook gebruiken om te helpen ontstoren.

En dan te bedenken dat mijn vader mij voor gek verklaarde toen ik zei dat ik placentapillen nam.

Dit wil je ook lezen.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *