© Paula Duro
Op deze tunes kun je heerlijk trippen

Muziek kan tijdens een trip de vibe volledig killen of juist upliften. In het begin van een psychedelische ervaring heb je meestal geen idee wat je zou willen luisteren, als je überhaupt al de kracht had om op je telefoon naar Spotify te navigeren. En hoe werkt die speaker ook alweer?

Het kan goed dat je dan maar geen tripmuziek opzet. Zonde, vind ik, persoonlijk heb ik wel gemerkt dat de juiste tunes je echt op een fijne manier door de trip kunnen loodsen. Dit zijn mijn persoonlijke favoriete tracks voor tijdens een LSD/2CB/Truffel/vul maar in trip.

The Congos – Fisherman

Misschien wel 50 keer geluisterd tijdens de eerste LSD-ervaring. De plek des heils was een
sterrenkubus van 9m2. De regen kwam met bakken uit de hemel, en er stond een playlist jaren 70
reggae van een vriend op, we aten slappe frieten. Het was perfect.

NTS Radio – Subterranean Odyssey

Als je geen zin hebt om steeds een nieuw nummer op te zetten, ga dan voor veilig met deze playlist van het Engelse radiostation NTS. Een diepzeeduik in de diepste onderlagen van je bewustzijn. En daarom met recht een onderaardse ontdekkingsreis. Een aaneenschakeling van bergtoppen en valleien, waarover de meest bezielde stemmen en ritmes trippelen.

Shantala – Ganesha Invocation

Perfect als achtergrondmuziek. Leidt niet teveel af maar verdiept juist de space met hypnotiserende mantras. Deze kan altijd op repeat.

Om Numah Shivaya – Apache Indian

De rasta’s in Jamaica hebben een band met India, ook al weten velen dat niet. Het meest gebruikte medicijn van de onderdrukte klasse in Kingston is in de jaren 60 al wiet. De Jamaicanen noemen het vaak chalice. En dat komt weer van charas, de Indiase hasj, afkomstig van wietplanten uit de Himalaya. Het waren dan ook Indiase gastarbeiders die de plant voor ’t eerst in Jamaica introduceerden. Deze track is een mantra gewijd aan Shiva, de hindoegod.

Two Inch Punch – Digital Love Letters

In dit universum van digitale liefdesbrieven wil je best even verdwalen.

Lee Scratch Perry – Bird in Hand

Een van de allermooiste nummers ooit gemaakt. Vintage Bollywood meets roots reggae uit de legendarische Black Ark studio. Misschien zelfs het enige nummer dat die twee werelden samenbrengt. Perry’s eerste vrouw had Indiaas bloed. Toen Perry 25 was trouwde hij met haar, zij was toen 18. “I had only love for  Indian girls”, zegt hij in de biografie People Funny Boy. Ze bleven slechts een half jaar bij elkaar.

Lucio Dallia in Jazz – La Mer

Jazz is majestic. Luister en verdwijn in dit stuk.

Kendrick Lamar – GOD

Mijn anthem op de Paaszondag of maandag. Tip: ga naar een kerk/kathedraal met Pasen en neem een truffel. Magisch.

Mo Kalamity – Reggae Vibration

Na omzwervingen langs andere genres kom ik altijd terug bij reggae en dub. Tijdens een trip al helemaal; ik ben dan beter  in staat om de verschillende lagen in muziek te onderscheiden; de drums, bas, echo en vocalen natuurlijk. Deze Franse dame doet dingen met me, elke keer.

Discos Horizontes – The Golden Tapes (Lowlands 2016)

Vanuit Eindje Gramma pompt dit collectief de meest obscure platen de ether in. Tegenwoordig ook via het radiostation RARARadio (check de Kalimanjaro show!). Van cumbia, een oerwoud orkest tot Studio One juweeltjes; in dit sterrenstelsel ben je veilig.

Bonga – Mona Ki Ngi Xica

De sociale en politieke onrust in Angola is de voedingsbodem voor Bonga’s muziek. Al sinds de bevolking strijdt voor onafhankelijkheid van het Portugese bewind in de jaren 70, brengt de legende platen uit die je hart doorklieven. En hoewel dat wat zwaar klinkt voor tijdens je mindreis; valt heel erg mee.

Bob Marley – Natural Mystic

Een sonische offering aan de entiteiten van de andere dimensies, móet een
nummer van Bob bevatten, vind ik. Het maakt niet uit welke je kiest. Deze killt sowieso nooit de vibe.

Geen reactie's

Geef een reactie