Zwanger backpacken
© Mudra Mamis
Zwanger backpacken: doen of laten?

De voors en tegen van het reizen als je zwanger bent. Ik ging  met tien weken naar India. Waarom niet, dacht ik ervoor. Waarom wel, dacht ik erna.

Als zwangere in een vijfsterrenresort loop je ook heus wel eens tegen uitdagingen aan. Zoals welke handdoek bij het zwembad ook alweer de jouwe was. Maar, avontuurlijker wordt het vaak niet. Daarom wil jij backpacken, mét baby in je buik. Verstandig of niet? Neem het van mij aan: deze beren op de weg had ik niet kunnen bedenken.

Ik ging zelf toen ik tien weken zwanger was naar India. Het leek mij een prima zet. Ik was er al geweest en ik wist wat ik kon verwachten. Ik had totaal geen last van ochtendmisselijkheid, en ik verheugde me op de chai, dosa’s en kruidige curry’s. Maar al snel realiseerde ik mij dat je alles anders ervaart als je jezelf niet bent, en dat is met name zo in het eerste trimester.

Nachtbussen zonder wc

Ik moet sowieso al vaak plassen, maar in het eerste trimester had ik echt een abbo op de wc. Mijn vriend en ik begonnen onze reis in het rurale district Tamil Nadu. Hele korte afstanden op de kaart bleken synoniem te staan aan oneindige busritten. Ook aan nachtbussen ontkwamen we niet. Treinen in India hebben altijd toiletten, maar de bus is een ander verhaal. Met een beetje geluk mag je bij sommige stops heel snel een openbaar toilet in piepen. Verwacht alleen niet dat je daar de schone klinische bipswalhalla’s aantreft die je gewend bent van onze tankstations. Omdat ik niet kon plassen dronk ik tijdens busritten geen water. Niet heel gezond tijdens de zwangerschap natuurlijk. Deze is er dus echt eentje om rekening mee te houden.

Onmogelijke cravings

De eerste keer in India was een culinaire droomvlucht voor mij. Bij elke curry werkte ik gulzig zo’n zeven chapati’s weg. Maar dit keer was alles anders. Ik lustte namelijk niks meer. Sterker nog; ik moest niks meer hebben van de rijke Indiase smaken. Massala, de kruidenmix die Indiërs overal op gooien (zelfs op ananas) werd al gauw mijn nummer 1 vijand. Wat ik wél graag at waren verse salades, het liefst drie keer per dag. En het liefst Grieks… Yup, moet je net in India zijn.

Gebrek aan groenten

Als je in een land als India groenten en fruit eet, moet je erop letten dat het gewassen is met gefilterd water. Fruit ging er altijd wel in, maar was vaak alleen verkrijgbaar op lokale marktjes. Ik waste het dan met water uit een gesealde fles. Salades at ik eerlijk gezegd gewoon als een tentje enigszins oké uitzag. Dat ging goed, al kreeg ik wel voedselvergiftiging in de laatste week. Ik slikte elke dag probiotica en voedingssupplementen, maar da’s niet genoeg helaas.

zwanger naar India

Taboes

Wil hier iedereen het over je zwangerschap hebben, in een andere cultuur kan het tegenovergestelde het geval zijn. Wij sliepen vaak bij gezinnen thuis, en zo werd mij verteld dat zwangerschap in veel Indiase gezinnen niet openlijk besproken wordt. Zeker geen beer op de weg in mijn geval, maar wel fijn voor jezelf om te weten.

Muggenmagneet

Heb je normaal gesproken nooit last van muggen? Dikke kans dat je nu wél een muggenmagneet bent. Niet alleen jij, maar ook de insecten weten dat je zwanger bent en dat vinden ze heerlijk. Je bent extra aantrekkelijk voor muggen als je 1. een vrouw bent, 2. transpireert en 3. zwart draagt. Omdat ik op foto’s wilde verhullen dat ik zwanger was (haast niemand wist ’t nog) droeg ik veel zwarte kleding. Wat wel weer een leuk feitje is; alleen vrouwtjes prikken, zij hebben jouw bloed nodig om eitjes te kweken. Als je gestoken wordt help je eigenlijk dus een ander vrouwtje om ook zwanger te raken. Dat is toch mooi?

Niet alleen jij, maar ook de insecten weten dat je zwanger bent en dat vinden ze heerlijk.

Zo hou je het leuk

Klinkt als een hel? Dat was het niet, hoor. Het is goed om stil te staan bij deze (voor mij) onverwachte situaties, maar je hoeft je er niet door af te laten schrikken.

Sta jezelf iets meer comfort toe dan je normaal zou doen als backpacker. Ga dus ook uit van een hoger budget per dag. Neem wat vaker een taxi, plan niets na het avondeten, slaap gewoon uit, eet niet op straat en wees eerlijk over je behoeftes. Pak ook echt minimaal in, en ga niet reizen met een backpack gevuld met 12KG aan onzin, zoals ik.

Ben niet te terughoudend met aangeven dat je zwanger bent. Je mág de preggokaart trekken, doe het dan ook. Ik ging één keer bijna out toen ik een paar uur moest staan in een bus en van de voedselvergiftiging niet meer op m’n benen kon staan. Ik zag tot twee keer toe sterretjes, maar ik vroeg bij de tweede keer pas of iemand voor me op wilde staan. Bovenal: wees ontvankelijk.

De grootste les die India me leerde tijdens deze reis was dat het niet om mij draait. Zodra ik ontspande, mensen een blik in de ogen gunde en mijn eigen behoeftes en angsten even opzij zette voelde ik me veel fijner.

Zwanger naar India

De voordelen

Bovendien zijn er ook voordelen aan backpacken tijdens je zwangerschap. Je leert relativeren, je hebt een extra sterke bullshit detector, je hóeft niks (vergaderen, invallen, overwerken). Als je een beetje geïnteresseerd bent, kun je heel veel leren van lokale kennis en gebruiken die te maken hebben met zwanger- en moederschap. En je gaat altijd verrijkt en wijs naar huis. En soms is een avontuurlijk nachtelijke busrit door haarspelbochten ook gewoon goed voor je. Wedden dat die vreemde nieuwe oerangsten die je thuis had daarna verdwenen zijn?

Geen reactie's

Geef een reactie