Dit gebeurt er als je (bijna) elke maand ayahuasca drinkt

Geschreven door mudramamis

26 Jun, 2019

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: ayahuasca drink je niet zomaar op een terrasje met vrienden, en ook niet thuis op je yogamat of bij het avondeten.

Ayahuasca, ook wel vine of the soul genoemd, is een drank uit de Amazone, het regenwoud van Zuid Amerika. Daar wordt deze drank al eeuwenlang gedronken door indigenous tribes. Ayahuasca wordt gebrouwen uit ten minste twee verschillende soorten planten: één met de werkzame stof dimethyltryptamine (DMT) en een met monoamine-oxidaseremmer (MAO-remmer). 

Ons lichaam breekt DMT namelijk supersnel af, waardoor de combinatie met een MAO-remmer essentieel is om de afbraak van DMT af te remmen. Hierdoor blijft de psychoactieve stof DMT actief en dat wil je. Maar, zoals gezegd: Ayahuasca drink je niet zomaar, je drinkt het in ceremonies, waarbij set en setting es-sen-ti-eel zijn. Daarover in dit artikel meer, want dit gebeurt er als je (bijna) elke maand ayahuasca drinkt.

 

1. Je wordt bewuster van het Leven

Maar echt. Wanneer je regelmatig ayahuasca drinkt, en na afloop ook werkt aan de integratie van de ceremonies, zul je merken dat je bewuster wordt van -eigenlijk alles- in het leven. De wind die ineens harder waait. Een mier die op straat vooruit ploetert met een blaadje op z’n rug. En ook; de relatie met dierbaren. Ineens zie je alles vanuit verschillende perspectieven. Je staat meer open en vaker ‘aan’, terwijl je surft op de golven van het leven. Deze groei is heel goed te verklaren: tijdens ayahuasca-ceremonies word je meegenomen in je eigen reis. En die is trouwens áltijd anders. Geen ceremonie is in die zin dus hetzelfde. Maar omdat het jouw eigen reis is, zul je belangrijke momenten zien en accepteren, blijvend verwonderd zijn over al je ervaringen en bovendien onnodige (oude) bagage van je af leren schudden. Hierdoor loop je letterlijk lichter door het leven.
 

2. Je werkt aan jezelf

Een ayahuasca ceremonie doe je niet even zomaar tussendoor. Vooraf bepaal je jouw eigen intentie, dit geeft richting aan jouw ervaring(en) tijdens je reis. Set en setting zijn onwijs belangrijk voor een goede reis. Met set bedoel ik, je eigen mindset. Hoe zit je er bij? Wat is je intentie? Ik kan je vertellen dat de intentie “gewoon even proberen, dan kan ik het afvinken” je niet heel veel gaat brengen (waarschijnlijk alleen veel frustratie).

De setting is daarnaast ook essentieel, en daarmee bedoel ik: waar vindt de ceremonie plaats? Hebben de begeleiders de juiste intenties voor het geven van deze ceremonies? Bevind je je in een veilige omgeving? Hoeveel ervaring hebben de begeleiders? Na de ceremonie komt eigenlijk het allerbelangrijkste werk: de integratie. Hoe ga je ervoor zorgen dat je, na alles wat je gezien en ervaren hebt, de essentie in de praktijk gaat brengen? Doordat je dit meeneemt als ‘nazorg’ en hier concreet dingen over opschrijft, zul je zien dat je gaat groeien in wie je bent en wat je doet. Ik kan stellen dat de integratie van ayahuasca ceremonies het échte werk is en ervoor zorgt dat je continue aan jezelf werkt.
 

3. Je eert de Spirits

Sjamanisme is spirit driven en ayahuasca dus ook. Dit betekent concreet dat je in contact staat met de spirits. Spirit betekent in het Latijn letterlijk Breath, dus je kan het vergelijken met zoiets als alignment met het leven, waarin mind en body volledig verbonden zijn. Door de ceremonies, die overigens allemaal op hun eigen authentieke manier gegeven worden, leer je de spirits eren. De spirit van ayahuasca, maar ook de spirits van de icaro’s of hymns (helende liederen) die gezongen worden. Kortom: je eert datgene waarvan je voelt dat het er is, maar je niet zo snel kan grijpen in real life.
 

”Hierdoor blijft de psychoactieve stof DMT actief en dat wil je.”

 

4. Je cut the crap

Doordat je regelmatig ayahuasca ceremonies bijwoont, zul je merken dat je vanzelf meer bewuste keuzes maakt omtrent je levensstijl. Zo kun je a la minute stoppen met roken, minder je jouw alcoholinname of word je van de een op de andere dag vegan. Dit komt omdat het je aan het denken zet over van alles in het leven. Remember, het échte werk zit ‘m in de dagelijkse praktijk en de integratie van de lessen en ervaringen die tijdens jouw eigen reis naar voren komen.
 

5. Je leert een nieuwe taal

It’s true tho, want tijdens de meeste ayahuasca ceremonies worden icaro’s en hymns gezongen, die meestal in het Portugees of Spaans zijn. Zeker als je regelmatig deze liederen hoort, ervaar je de kracht van de woorden tijdens jouw eigen reis. Niet veel later merk je dat je deze teksten uit je hoofd wil leren, zodat je ze zelf kunt bekrachtigen met jouw eigen stem. En terwijl je in het dagelijks leven de liederen herhaalt, word je weer even herinnerd aan belangrijke momenten tijdens ceremonies, en krijg je nóg meer de drang om ze uit je hoofd te leren.
 

”Zo kun je a la minute stoppen met roken, minder je jouw alcoholinname of word je van de een op de andere dag vegan.”

 

Je eerste keer: zo pak je het aan

Misschien ben je na het lezen van dit artikel hyped en wil je je eerste ceremonie gaan plannen. Onthou dat allereerst je intentie een belangrijke basis vormt. Hoe herken je een goede en veilige plek voor ayahuasca-ceremonies? I got you:

– Een kennismakingsgesprek (bijv via de telefoon of Skype) is fijn, zodat je ook even kan op een laagdrempelige manier je vragen kan stellen. Vragen die de begeleiders hopelijk stellen: of je een geschiedenis hebt van psychische stoornissen (evt. ook in jouw familie), wat jouw intentie is en of je in therapie bent op dit moment of dat je medicijnen gebruikt? Het is trouwens niet aan te raden om ayahuasca te nemen als je psychische problemen heb of deze voorkomen in jouw familie. Raadpleeg altijd een arts als je niet zeker bent van jouw eigen situatie.

– Overall, vragen die je kunt meenemen: Wordt er begeleiding geboden bij de integratie? Hoeveel begeleiders zijn er voor de groep? Wat is de achtergrond van de begeleiders? Hebben ze (eventueel naast hun kantoorbaan) wel een professionele achtergrond in het therapeutisch werken?

– De website: staat de prijs centraal en vind je na elke alinea een ‘bestel nu’ button of kun je er veel achtergrondinformatie terugvinden? Met andere woorden: wat is de intentie eigenlijk van de plek die ayahuasca ceremonies aanbiedt? Zijn ze juist commercieel gedreven óf willen zij mensen oprecht helpen- en begeleiding bieden in hun bewustwordingsproces?
 

Saraï Pannekoek is ondernemer en een student van het leven. Je kent haar van haar werk als sportdiëtist van topatleten, podcasts, haar boek of misschien wel haar column in Women’s Health. In haar werk combineert zij wetenschap met spiritualiteit. Momenteel volgt ze een tweejarige opleiding tot sjamanistisch practitioner.

Dit wil je ook lezen.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *