© Zela Om voor Mudra Mamis
Quiz: Wat is jouw Ayurvedische mind-body type?

ledereen heeft een unieke mind-body constitutie. Als je weet hoe de jouwe in elkaar zit kun je daar je lifestyle op aanpassen. Ontdek jouw dosha!

Als je denkt aan de elementen, wat voor soort persoon ben je dan? Ben je een vurig typje? Of ben je vooral erg geaard? Of misschien een beetje flowy?

Iedereen heeft een mix van verschillende soorten energie in zich, gebaseerd op de vijf elementen. In de Ayurveda zijn dit lucht, ether (ruimte), vuur, water en aarde.

Dosha betekent energie. De Ayurveda onderscheidt de drie archetypes Vata (lucht en ruimte), Pitta (vuur en water) en Kapha (aarde en water) doshas. Je unieke persoonlijkheid en fysieke kenmerken is een optelsom van deze Doshas. Ze zijn in iedereen aanwezig, maar de verhouding verschilt bij iedereen.

Je Dosha is uniek,  het is zoiets als je vingerafruk. Een heel speciale nog wel, want-ie vertelt je dus van alles over je persoonlijkheid en je gezondheid.

In de Ayurveda is gezondheid namelijk de staat van balans tussen lichaam, geest en omgeving. De uitkomst verandert steeds. Het kan zomaar zijn dat je geboren bent als een Kapha en dat je nu een echte Pitta bent. Allerlei factoren hebben invloed. Je eigen leefstijl, maar ook het weer.

Zo hebben we allemaal meer Vata in ons lijf in de herfst. En meer Pitta in de zomer. Als je weet wat jouw Dosha is, dan kun je met de juiste tweaks in balans komen. Wie weet helpt ’t je meer rust vinden in je hoofd, vind je een fijner ritme, of krijg je meer energie.

Net zoals iedereen een andere vingerafdruk heeft, is iedereen volgens de Ayurveda ook een ander mind-body type. Met deze quiz kom je erachter wat de jouwe is.

Kies altijd het antwoord dat het meest opgaat voor jou, ook al kun je je er niet honderd procent in vinden. Soms beschrijven ze de extremere gevallen van een Vata/Pitta of Kapha die uit balans is. Let’s get healty-ish!

Vata is koud, droog en altijd in beweging, zoals een herfstbriesje.

Vata is een combi van de elementen wind en ether. Dit zijn typische eigenschappen.

Mentaal: Vata-typjes zijn creatieve vrije geesten die gevoelig zijn voor sleur. Ze willen voortdurend verandering. In hun hoofd is het een tornado van ideeën. Overzicht vinden is soms lastig met al dat rondgefladder. Ze denken vaak teveel na, blijven hangen in gedachten, en krijgen in extremere gevallen soms last van angstgevoelens, paniekaanvallen, eetstoornissen en slaapproblemen. Vatas hebben levendige dromen, vooral tussen 2 en 6 uur ’s nachts, want dan piekt de Vata-energie.

Fysiek: Vatas zijn koukleumen. Hun huid en haar is vaak droog en ze hebben het altijd koud. Hun eetlust is als de herfstwind; soms sterk en soms zwakjes. Ze houden van beweging en sporten, maar kunnen ook makkelijk over hun grenzen heen gaan, en daar uitgeput en zwak van raken.

Als Vata types uit balans zijn kunnen ze last hebben van te veel gas in hun lichaam. Denk aan een opgeblazen gevoel en winderigheid, of obstipatie – droogte in de dikke darm.

Pitta is vurig als de zomerhitte.

Pitta is een combi van de elementen vuur en water. Dit zijn typische eigenschappen.

Mentaal: Pitta-types zijn gedreven harde werkers die goed onder druk presteren. Ze zijn competitief ingesteld en zetten alles op alles om een klus te klaren. Te veel opgebouwde hitte in hun lijf kan een Pitta chagrijnig en ongeduldig maken, terwijl ze eigenlijk best sterke leiders zijn.

Fysiek: Pittas hebben een hoop hitte, die ze kwijt moeten. Het vurige kan zich uiten in rode ondertonen in de haarkleur (die bijvoorbeeld naar boven komen als ze hun haar proberen te blonderen). Pittas hebben vaak ook de neiging tot blozen of blosjes op de wangen. Ze hebben het snel te warm en kunnen niet goed tegen klamme en hete dagen. Ze zweten meer dan de andere mind-body types en hebben aanleg voor spiergroei. Ze zijn echte sport-addicts en hebben het trainen echt nodig om energie kwijt te raken. Hun huid is vaak vettig, soms hebben ze last van acne.

Pitta types hebben een hoop vuur in hun lichaam. Als ze een maaltijd missen, dan merk je het wel. Ze kunnen zo ongeveer alles verteren. Wanneer een Pitta uit balans is dan heeft hij of zij vaak last van maagzuur, een opgeblazen gevoel, verzuring of obstipatie.

Kapha is vochtig, verzachtend en koel als de lente.

Kapha is een combi van de elementen aarde en water. Dit zijn typische eigenschappen.

Mentaal: Kapha types zijn geduldig, aardig en loyaal. Dit zijn goede luisteraars en een rots in de branding. Maar Kaphas hebben ook de neiging om hun keelchakra te onderdrukken en gevoelens op te proppen. Ze kunnen zich als gevolg daarvan alleen en depri voelen. Ze houden ervan om te snacken en stellen sporten graag uit. Verandering kunnen ze maar beetje bij beetje aan en ze moeten altijd even wennen aan nieuwe routines.

Fysiek: Kapha types hebben koude handen. Hun bloedcirculatie is vaak namelijk niet optimaal. Toch is hun huid vaak zacht en gehydrateerd. Kaphas eten vaak lekker veel en kunnen vocht vasthouden als ze uit balans zijn. Hun metabolisme is langzaam, en ze komen makkelijk aan.

Kapha types hebben na het eten vaak een after dinner-dip. Ze verteren eten heel langzaam. Voor hen is powerfood eerder een stamppot dan een salade.

Geen reactie's

Geef een reactie